Προς γονείς

Στην απόφασή σας να στείλετε τα παιδιά κατασκήνωση δεν πρέπει να ξεχνάτε, ότι ένας από τους καθοριστικούς παράγοντες για την επιτυχία του εγχειρήματος, είστε εσείς οι ίδιοι. Κατανοούμε το άγχος και την ανασφάλεια, ειδικά της πρώτης φοράς, όμως να είστε σίγουροι ότι εφαρμόζοντας τα παρακάτω θα βοηθήσετε το παιδί σας να προσαρμοστεί ευκολότερα στην κατασκήνωση.

Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζετε πως η διαδικασία της εξοικείωσης με την ιδέα αρχίζει πολύ νωρίτερα. Σκοπός είναι να προετοιμάσουμε το παιδί για τις μέρες που θα είναι μακριά μας και που θα είναι μια καινούρια εμπειρία για όλους. Από τη στιγμή που έχουμε από κοινού με το παιδί μας αποφασίσει τη συμμετοχή στην κατασκήνωση προσπαθούμε αφενός να κρύψουμε το δικό μας άγχος αφετέρου να δημιουργήσουμε μια ευχάριστη εικόνα μιλώντας με ενθουσιασμό και αυξάνοντας την προσμονή για την κατασκήνωση. Τονίζουμε μόνο ότι θεωρούμε θετικό και αποφεύγουμε να μιλάμε για πράγματα που δεν γνωρίζουμε και που μας γεμίζουν άγχος. Θέλουμε το παιδί να έρθει στην κατασκήνωση με σιγουριά και αυτοπεποίθηση και αυτό είναι κάτι που εσείς με τη δική σας στάση και συμπεριφορά θα δυναμώσετε.

Οι πρώτες μέρες στην κατασκήνωση είναι πολύ σημαντικές για την προσαρμογή. Αφήστε το παιδί σας αν είναι δυνατόν να έρθει στην κατασκήνωση με το λεωφορείο, όπου θα κάνει τις πρώτες γνωριμίες. Αν παρόλα αυτά το φέρετε εσείς, από τη στιγμή που θα δημιουργηθούν οι ομάδες προσπαθήστε να μην παρεμβαίνετε στη διαδικασία. Αφήστε την πρωτοβουλία στο ίδιο το παιδί και στα στελέχη. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι αυτό θα συμβαίνει για τις επόμενες μέρες. Αποχαιρετήστε το παιδί σας ήρεμα και προσπαθήστε να κρύψετε τη συγκίνηση που ενδεχομένως σας διακατέχει. Για τις μέρες που ακολουθούν αποφύγετε τη συχνή επικοινωνία εκτός κι αν είναι απολύτως απαραίτητο. Η συχνή επικοινωνία αποσπά το παιδί από τις δραστηριότητες και το δέσιμο με την ομάδα. Δώστε του λίγο χρόνο να προσαρμοστεί.

Προτιμάτε να δίνετε τα μηνύματα σας και να μαθαίνετε νέα μέσω του κοινοτάρχη του. Να είστε σίγουροι πως αν χρειαστεί θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας. Το ίδιο ισχύει και για τις επισκέψεις, οι οποίες αρχίζουν μετά την πρώτη βδομάδα προσαρμογής των κατασκηνωτών. Εμπιστευτείτε τη εμπειρία μας, ακολουθήστε αυτές τις απλές συμβουλές και τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα για όλους.

Μην ξεχνάτε ότι κοινός μας στόχος είναι τα παιδία, όσο διάστημα παραμείνουν στην κατασκήνωση, να έχουν την καλύτερη δυνατή εμπειρία, να αποκομίσουν τα μέγιστα παιδαγωγικά οφέλη και να κάνουν ένα βήμα μπροστά στην κοινωνικοποίησή τους. Είμαστε σίγουροι ότι με τη δική σας πολύτιμη συνεργασία θα καταφέρουμε και θα πετύχουμε να χαρίσουμε πολλά αξέχαστα κατασκηνωτικά καλοκαίρια στα παιδιά μας.